PERŠIN, KADULJA, RUŽMARIN I MAJČINA DUŠICA

05 srpanj 2012



.....Scarborough je grad na obali Sjevernog mora u engleskoj pokrajini Yorkshire.Grad leži na oko70 m iznad morske razine, diže se strmo prema sjeveru i zapadu iz luke na vapnenačke stijene.Stariji dio grada leži oko luke, te je zaštićen stjenovitim rtom. Scarborough je jedno od najvećih naselja u pokrajini Yorkshire.



.....i Scarborough ima kirbaj...... krajem srednjeg vijeka u vrijeme velike kuge....nepoznati skladatelj napisao je pjesmu "Scarborough fair".....koja i danas sa svojim srednjevijekovnim štihom ne gubi na ljepoti i svježini. Pjesma priča priču o mladiću koji upućuje slušatelja da kaže njegovoj bivšoj djevojci da obavi za njega niz nemogućih zadataka, kao što je pravljenje košulje bez ijednog šava, a zatim pranje košulje na suhom izvoru, dodajući da, ako završi niz nemogućih zadataka,biti će ponovno njegova draga .Često se pjesma pjeva u muško-ženskom duetu gdje djevojka daje svom dragom niz jednako nemogućih zadataka, obećavši da će od nje dobiti svoju košulju bez šavova kada on ispuni svoje zadatke.



...spominjanje ove četiri biljke iz naslova posta u refrenu pjesme "Scarboroug fair" počinje tek u 18.stoljeću,a najčešće objašnjenje je da se radi o biljkama koje tradicionalno služe prilikom pravljenja nadjeva za pečene piliće



.........Peršin, kadulja, ružmarin i majčina dušica imaju poput mnogih drugih biljaka - simbolično značenje koja seže stoljećima unatrag,pa su tako poznati i kao sastojci za pripremu vještičjeg ljubavnog napitka

....Peršin je bio korišten kao pomoć pri probavi,da bi smanjio gorčinu nekih namirnica,a neki srednjovjekovni liječnici koristili su ovu biljku u spiritualnom liječenju .
.......Kadulja je poznata kao simbol moći.
......Ružmarin predstavlja vjernost, ljubav, i sjećanja, te je stoga često se koristi u tradicionalnim svadbenim običajima. Ružmarin za sjećanje.
......Majčina dušica simbolizira hrabrost i zato je česta tema u heraldici.
.......I muškarac i žena u ovoj baladi prizivaju moći ovih biljaka u izricanju njihovih imena : blagost da smiri gorčinu njihove veze, duhovnu snagu da izdrže odvojenost jedno od drugog, vjernost i na kraju ohrabrenje, da ispune zadane nemoguće zadatke .

.......Druga interpretacija je da su četiri biljke tradicionalno usko povezane sa smrću, te se koriste u čarima za obranu od uroka.

.....Kao i u većini priča o nemogućim zadacima koji se postavljaju proscima , zadaci navedeni u ovoj pjesmi su vjerojatno zagonetke, a kada je zagonetka riješena onda se zadatak može obaviti lako. "Zaori je ovnovim rogom i posij je cijelu sa samo jednim zrnom papra" može se promatrati kao seksualna referenca.

..........Peršin, kadulja, ružmarin i majčina dušica su članovi obitelji metvica, te su se u davna vremena koristili kao kontraceptivna sredstva......



....i naravno da bi sudbina ove prekrasne balade bila neizvjesna da je Paul Simon nije čuo i naučio u Londonu 1965 od Martina McCarthy, koji je pokupio pjesmu iz pjesmarice Ewana MacCola i Peggy Seeger. Art Garfunkel je onda dodao u kontrapunktu preradu Simonove "The Side of a Hill" iz 1963 s novim, anti-ratnim stihovima.Scarboroug Fair je bila vodeća pjesma na albumu "Parsley,sage,rosemary and thyme" iz 1966 godine, te je objavljena kao singl, nakon što se našla na soundtracku za "Diplomca" iz 1968.



....No...i prije nego li je Simon naučio pjesmu, Bob Dylan je već bio posudio melodiju i nekoliko redaka od McCarthyevog aranžmana u stvaranju svoje pjesme "Girl from the North Country"....tako da je ovoj pjesmi bilo suđeno da bude poznata i da se pjeva svugdje u svijetu.



IZVORI:http://en.wikipedia.org/wiki/Scarborough,_North_Yorkshire
http://en.wikipedia.org/wiki/Scarborough_Fair_(ballad)









<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.